Ciocolată – Istorie Wikipedia

Informatii generale despre Ciocolată.

Ciocolata este un un produs alimentar realizat dintr-o mixtura de zahar, cacao, câteodată lapte și unele arome specifice. Ciocolata este cosnsumata, de obicei, sub formă de baton, praline, tableta, înghețată sau alte produse de cofetărie.

 

Tipuri

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră, intitulata și ciocolată amăruie, este un mix de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 34% cacao, proporția depinzând de producator. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietății de cacao utilizată.

Ciocolata cu lapte

Ciocolata cu lapte conține, conform reglementărilor UE impuse, un minim de 25% substanță uscată de cacao și 12 % substanță solidă de lapte (în general lapte praf sau lapte condensat ). Prima ciocolată cu lapte a fost lansată de elvețianul Daniel Peter în 1875.

Ciocolata albă

Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome.
Nu conține cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb.

 

Am gasit pe youtube o istorisire video despre ciocolata asa ca puteti sa urmariti aceasta postare despre ciocolata sau sa cititi mai joc despre istoria ciocolatei. Multumim realizatorului acestui video.C

 

Istoria ciocolatei

Istoria ciocolatei isi are inceputul cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era utilizata  în America de Sud.

Cristofor Columb a fost primul explorator care a facut legatura cu boabele de cacao din Nouă Lume. In europa ele nu au avut succes, din cauza ca nimeni nu stia cum sa le foloseasca.

Cuceritorul Hernando Cortez a descoperit prin 1519 ca Montezuma,  ultimul conducător independent al Imperiului aztec, obisnuia sa bea aproximativ 50 de cani pe zi.  El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au venit cu  trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. Deasemenea au considerat ca aceasta bautura era mult mai gustoasa consumata fierbinte.

Populatia Spaniei a inceput, treptat, să aprecieze preparatul minune, consumat mai ales de aristocrație. Ei  au tinut in secret  fata de Europeni reteta  acestei bauturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizațiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, dar și unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar, cacohuaquatl în limba incașă înseamnă “cadoul grădinarului paradisului către primii oameni“, adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, “tchocolaltl”, ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul 19-lea s-au produs 2 schimbari importante in istoria ciocolatei.  În 1847 , o companie engleză a creat un proces tehnologic de intarire a ciocolatei, iar peste doi ani , suedezul Daniel Petera adaugat un ingredient nou : laptele de vaca.

Nu dupa mult timp, o nouă descoperire a marcat istoria ciocolatei:  temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Astfel, ciocolata se topește în gură și la figurat, dar și la propriu. Ciocolata neagră se topește la 34 – 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scăzută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

sursa principala articol : http://ro.wikipedia.org/

This entry was posted in Despre ciocolata and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Pages

 • Categories

 • Archives

 • Parteneri

  -----------------------------------

  TopDirector

  Cere.ro - Conecteaza-te

  www.nFirme.ro - Director Web

  teste psihologice  Caut Site .RO

  -----------------------------------
 • Poate te intereseaza si :